Bijna driekwart van hoogleraren die gespecialiseerd zijn in belastingrecht of fiscale economie heeft een bijbaan bij een advocaten- of accountantskantoor. 

Kritiek uit onafhankelijke hoek op belastingregels ontbreekt daarom soms, zo meldt De Volkskrant zaterdag. De krant deed onderzoek naar de nevenwerkzaamheden van 59 hoogleraren.

Als gekeken wordt naar het aantal mensen dat nooit bij een bedrijf heeft gewerkt, dan zijn maar zes van de 59 professoren onafhankelijk gebleven.

Voor veel hoogleraren betekent een positie bij een bedrijf vooral praktijkkennis opdoen. Hierdoor wordt onderzoek verbeterd en studenten kunnen profiteren van de praktijkvoorbeelden die hoogleraren meenemen.

Aan de andere kant zorgt het er soms voor dat een kritisch geluid uitblijft. Stef van Weeghel, partner bij accountantskantoor PwC en hoogleraar internationaal belastingrecht aan de UvA, laat aan de krant weten dat auteurs soms twijfelen om artikelen te schrijven over sommige onderwerpen.

Kamerlid Arnold Merkies, financieel woordvoerder voor de SP, zegt dat hij de belangen van kantoren terugziet in de opiniestukken van hoogleraren. “Als ik dan even googel werkt die professor inderdaad bij een van de grote vier.”