Explosieve groei pakketvervoer door populariteit online winkelen

Het pakketvervoer in Nederland is vorig jaar flink gegroeid. Dit komt onder meer doordat veel Nederlandse consumenten online aankopen doen.  

Pakketvervoerders leverden vorig jaar 208 miljoen pakketten binnen Nederland af. Dat waren er 11,3 procent meer dan een jaar eerder, blijkt vrijdag uit gegevens van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het grensoverschrijdende pakketvervoer van en naar Nederland groeide in 2015 nog harder. Hier was sprake van een groei van 12,7 procent toe tot 92 miljoen pakketten.

Tegelijkertijd is de gemiddelde opbrengst per pakket gedaald. In de periode van 2012 tot en met 2015 is de gemiddelde opbrengst met 0,30 euro per pakket gedaald naar 4,23 euro. Dat komt neer op een daling van 6,7 procent.

De opbrengst van grensoverschrijdende pakketten is in dezelfde periode met 20,3 procent gedaald. Het bedrag kwam vorig jaar gemiddeld uit op 8,15 euro.

Marktaandeel

Volgens ACM verzendt een klein aantal grote webwinkels veel pakketten. Deze bedrijven hebben een sterke inkooppositie. "Grote verzenders betalen de pakketvervoerders lagere tarieven en kunnen eerder nieuwe dienstverlening bieden dan kleine webwinkels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kortere levertijden", stelt ACM-bestuurslid Henk Don.

PostNL is op de binnenlandse markt met een marktaandeel van tussen de 55 en 60 procent de grootste speler. DHL Parcel volgt met een aandeel van 25 tot 30 procent. De rest is in handelen van lokale vervoerders en kleinere spelers zoals DPD en GLS.

Het grensoverschrijdende pakketvervoer wordt gedomineerd door UPS, PostNL, DPD en GLS. "Samen hebben deze vier spelers 80 tot 90procent van de markt in handen. PostNL heeft hier in 2015 marktaandeel gewonnen."

Dienstverlening

De ACM ziet verder dat pakketvervoerders meer experimenteren met hun dienstverlening. "Ze bezorgen bijvoorbeeld ook in het weekend en in de avond of op de dag van bestelling", stelt Don.

Bovendien hebben alle pakketvervoerders het plan om hun netwerk van servicepunten uit te breiden.
In 2015 waren er 6.300 servicepunten voor pakketten in Nederland. Daarvan waren er 2.900 van PostNL en 1.350 van DHL Parcel. DPD (750), GLS (700) en UPS/Kiala (650) hebben minder servicepunten.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie