Stormparaplu’s van het merk Impliva vormen geen inbreuk op de paraplu’s van Senz. De relatief kleine verschillen zijn voldoende om het modelrecht niet te schenden. 

Dit heeft de rechtbank in Den Haag donderdag geoordeeld in een kort geding dat Senz was gestart tegen Impliva.

Senz begon het kort geding nadat Impliva recent een stormparaplu op de markt bracht onder de naam Stormaxi. Verder verkoopt het bedrijf ook een opvouwbare variant onder de naam Stormini. Volgens Senz wordt hiermee inbreuk gemaakt op het model- en auteursrecht.

De rechtbank oordeelde dat de vorm van stormparaplu’s wordt bepaald door de techniek en dat een ontwerper maar weinig vrijheden heeft.

Kleine verschillen

“Hierdoor zijn relatief kleine verschillen al voldoende. Vooral van de bovenzijde of onderzijde af gezien, zijn duidelijk verschillen te zien”, aldus de rechtbank in een persbericht.

“Ten eerste valt de afwijkende breedte van de achterkant van de paraplu’s op. Samen met het gebruik door Impliva van een centrale balein aan voor- en achterkant, is er een afwijkende vorm. Ook de andere aanzichten zijn anders.”

Opengebroken 

Volgens Impliva wijkt de eigen paraplu op 59 punten af van die van Senz. Impliva-directeur René Valkhoff stelt dat met de uitspraak de markt voor aerodynamische stormparaplu’s is opengebroken.

Gerard Kool, medeoprichter van Senz, noemt de uitspraak spijtig, “maar de rechter heeft zo beslist”.

“Wij zijn de bedenkers, ontwikkelaars en ontwerpers van de Senz stormparaplu, die ondanks octrooien, modellenrecht en auteursrecht blijkbaar nagemaakt kan worden”, zegt hij in een reactie.