MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft luchtvaartmaatschappij V-Bird failliet verklaard. De schuldenlast is inmiddels opgelopen tot ongeveer 39 miljoen euro. Voor de 191 werknemers wordt ontslag aangevraagd. Curator B. Meijs heeft dit donderdag bekendgemaakt.

Hij blijft er naar streven om het bedrijf in afgeslankte vorm voort te zetten. Daarover wordt nog overlegd met een serieuze overnamekandidaat. Meijs verwacht daarover begin volgende week meer duidelijkheid. V-Bird annuleerde onlangs onverwacht alle vluchten. Daardoor werden naar schatting 3000 reizigers gedupeerd.

Werkgelegenheid

Het faillissement betekent het einde van de bestaande onderneming. Als de gesprekken met de potentiële overnamekandidaat gunstig verlopen, blijft de werkgelegenheid voor een substantieel deel van het personeel behouden, verwacht Meijs.

De schuld bestaat volgens hem uit drie onderdelen. De gewone schuldeisers hebben 22 miljoen tegoed van het bedrijf, aan belasting en sociale premies moet nog 2 miljoen worden afgedragen en tot slot heeft het bedrijf nog 15 miljoen geleend van participanten en investeerders.

Prijsvechter

V-Bird is een zogenoemde prijsvechter. De maatschappij onderhield een groot aantal lijndiensten vanaf het nieuwe vliegveld Düsseldorf-Weeze, het vroegere Niederrhein, vlak over de grens in Duitsland. Het bedrijf verkeerde al langer in financiële problemen. Recente gesprekken tussen V-Bird en de ExelAviationGroup van investeerder Erik de Vlieger leverden niets op.

Het is onbekend hoe het plan voor een eventuele doorstart er uitziet. Het is evenmin duidelijk over welke toestellen V-Bird nog kan beschikken. Het bedrijf maakte gebruik van vliegtuigen van een Amerikaanse onderneming die ze aan de prijsvechter verhuurde.