AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa kwamen dinsdag nog wat aarzelend uit de startblokken, maar leken gaandeweg de handelsdag de schroom af te werpen. Aan het eind van de ochtend hadden op de belangrijkste beurzen de winnaars de overhand.


Bekijk video

De AEX boekte 4,14 punten of 0,85 procent winst op 497,73 punten. De beurs van Frankfurt dikte 0,75 procent aan en die van Parijs was 1 procent hoger. De Londense beurs bleef licht achter met een plus van 0,2 procent.

Vooral de technologiefondsen trokken aan het Damrak de kar, voor een deel gestimuleerd door de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq die de maandag afsloot met een winst van ruim 3 procent. Voor een deel was er volgens analisten ook sprake van technisch herstel na de achteruitgang vorige week.

Midkap

Bedrijven als ASML en Philips en in de MidKap ASMI profiteerden van de opleving van de chipsgerelateerde fondsen aan de Amerikaanse schermenbeurs. ASML behoorde tot de koplopers in de AEX met een plus van 81 eurocent op 23,06 euro. Philips won 58 eurocent op ,82 en ASMI 52 eurocent op 24,32 euro.

Ook KPN en Getronics stonden op winst maar veel bescheidener met respectievelijk 7 eurocent op 4,43 en 2 eurocent op 2,99.

Olies

De chemie presteerde slecht in geheel Europa. Dat heeft volgens analisten te maken met de olieprijs die weer in de richting van de dollar lijkt te kruipen. Voor een bedrijf als Koninklijke Olie streelt dat de koers. De "Olies" wonnen dan ook 80 eurocent op ,95. Afnemers als Akzo Nobel en DSM bevalt dat minder. DSM, dat na de verkoop van de zware chemie minder afhankelijk van de olieprijs is geworden, boekte nog een winstje van 15 eurocent op ,40. Maar Akzo Nobel verloor 21 eurocent op 47,93.

In Londen was het mobieletelefoniebedrijf MMO2 een van de grote stijgers met een koerswinst van ruim 5 procent. In Frankfurt stond het halfgeleiderconcern Infineon bovenaan met een stijging van 4,7 procent. De grootste stijger in Parijs was het defensieconcern Dassault Systems (plus 5,7 procent).

Over het algemeen waren de bankaandelen ook hoger. Oorzaak hiervan waren de beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal van de Zwitserse bank UBS. Het aandeel van deze bank liep op met 3,25 procent.

Het wachten is op bedrijfsresultaten uit de Verenigde Staten. Vooral die van Applied Materials, leverancier van apparatuur voor de halfgeleiderindustrie, worden met spanning tegemoetgezien. Deze resultaten komen dinsdag na het sluiten van de beurs in New York.

Ook Hewlett-Packard maakt zijn kwartaalresultaten openbaar. Verder zij de beleggers benieuwd naar de omzetcijfers van de Amerikaanse detailhandel over april. Die komen later op de dag.

Euro

De euro deed een stapje terug ten opzichte van de dollar. Dat gebeurde na de stijging die de New Yorkse effectenbeurs maandag had laten zien. De Europese munteenheid noteerde tegen het middaguur ,9065 dollar tegenover 0,9100 dollar bij het eind van de handel van maandag. Ten opzichte van het pond sterling was de Europese munteenheid onveranderd op 0,6240.