EU spoort Spanje en Portugal aan begrotingstekort terug te dringen

Spanje en Portugal moeten flink aan de bak om hun overheidsfinanciën op orde te brengen. De twee landen moeten structurele maatregelen nemen om het buitensporige begrotingstekort voor dit en volgend jaar fors terug te dringen.

De Europese Commissie besloot woensdag echter nog niet de twee landen te beboeten. Maar begin juli komt het dagelijks bestuur van de EU terug op de kwestie. Hebben Madrid en Lissabon dan geen maatregelen getroffen, dan is het zeer denkbaar dat er een (symbolische) sanctie komt.

Eurolanden moeten een begrotingstekort onder de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) hebben en een staatsschuld onder de 60 procent van het bbp.

De Europese Commissie controleert jaarlijks of de landen hier aan voldoen of passende bezuinigingen en hervormingen invoeren om hier te geraken. Brussel kan boetes opleggen aan landen die onvoldoende doen. Tot nu toe is dat nog niet voorgekomen.

Niet het juiste moment

''Dit is niet het juiste moment om straffen op te leggen voor Spanje en Portugal'', zei Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken). Spanje is al maanden zonder regering. Eind juni staan verkiezingen gepland. In Portugal zit een jonge regering.

Spanje moest in 2015 het tekort hebben teruggebracht tot onder de Europese norm, maar Brussel is bereid het land een jaar uitstel te geven. Het land moet dan wel het tekort dit jaar krijgen op 3,7 procent en volgend jaar terugdringen tot 2,5 procent.

Ook Portugal zou een jaar extra moeten krijgen, maar dan moet het tekort dit jaar onder de 3 procent uitkomen.

Het zijn de EU-lidstaten die uiteindelijk formeel moeten instemmen met de aanbevelingen van de Europese Commissie.

Lees meer over:
Tip de redactie