Verlies Blokker loopt op naar 52 miljoen euro

Winkelbedrijf Blokker Holding heeft vorig jaar 52 miljoen euro verlies geleden, zo is woensdag bekendgemaakt.

Het is het tweede jaar op rij dat de keten rode cijfers schrijft. In het boekjaar 2014 zette Blokker Holding een verlies van 20 miljoen euro in de boeken.

Volgens het bedrijf is het oplopende verlies te wijten aan een negatieve ontwikkeling van de marges en hogere kosten vanwege reorganisaties en herstructurering. 

Blokker zit midden in een reorganisatie. Het concern wil moderniseren. In totaal heeft Blokker vorig jaar 59 miljoen euro geïnvesteerd in onder meer de website en de vernieuwing van de formules.

In april maakte het bedrijf bekend 390 extra banen te schrappen. Vorig jaar verdwenen er ook al banen bij de winkelketens Blokker en Xenos. Verder zijn verlieslatende winkels gesloten. 

Ingecalculeerd

"De voorzieningen voor herstructurering die deel uitmaken van ons plan om de winkelformules weer in een toppositie te brengen, drukten fors op ons resultaat in 2015. Consequenties die we duidelijk hebben ingecalculeerd", zegt bestuursvoorzitter Casper Meijer.

"Toch zien wij ook dat in 2015 de financiële resultaten zijn achtergebleven door tegenvallende margeontwikkelingen. Met dat resultaat zijn wij geenszins tevreden." Binnen alle sectoren vielen de margeontwikkelingen tegen. 

De omzet van de webshops van Blokker Holding is wel gestegen van 98 miljoen euro in 2014 naar 133 miljoen euro vorig jaar. Hierbij is ook de omzet uit online bestelpunten in de winkels meegerekend. 

Aandeelhouders

De aandeelhouders hebben 130 miljoen euro in het bedrijf gestoken om het eigen vermogen en de solvabiliteit van Blokker op te krikken. Ook is er een meerjarige kredietfaciliteit overeengekomen, waarmee de liquiditeit voor de onderneming is veiliggesteld. 

Het bedrijf vindt het nog te vroeg om uitspraken te doen over de ontwikkelingen in 2016, aangezien een groot deel van het resultaat traditioneel behaald wordt in het tweede halfjaar. Wel laat Blokker weten de investeringen op te voeren ten opzichte van vorig jaar. 

Er werken bijna zevenduizend mensen bij de Nederlandse winkels van Blokker. Wereldwijd telt het bedrijf ongeveer 22.000 medewerkers. 

Onder de holding vallen naast Blokker onder meer de ketens Xenos, Bart Smit, Leen Bakker en Big Bazar.

Lees meer over:
Tip de redactie