Vakbonden pleiten in brandbrief voor overheidssteun Schiphol

De overheid moet ingrijpen om de concurrentiekracht van Schiphol te vergroten. Daarvoor pleiten alle acht vakbonden in de Nederlandse luchtvaart woensdag in een open brief aan de politiek.

De belangen van reizigers, werknemers en luchtvaartmaatschappij KLM staan volgens de bonden onder druk.

De belangrijkste luchthaven van het land dreigt de slag te verliezen met door staatsgesubsidieerde vliegmaatschappijen uit het Midden-Oosten.

Door de ''oneerlijke concurrentie" van die maatschappijen wordt de positie van Schiphol als belangrijke overstapluchthaven ernstig bedreigd, stellen de bonden. Ook de opmars van budgetmaatschappijen zou schadelijk zijn. Eerder al uitten de bonden hun zorgen hierover.

Het kabinet presenteerde eind vorige maand een actieplan voor Schiphol, maar dat gaat voor de bonden niet ver genoeg. Ze stellen een tiental aanvullende maatregelen voor, waaronder verlaging van het dividenddoel van Schiphol. Als de luchthaven minder dividend aan het Rijk hoeft uit te keren, zou er geld overblijven voor verbetering van de dienstverlening. 

Ook zou de overheid op moeten draaien voor een groter deel van de beveiligingskosten. Verder pleiten de bonden voor een verlaging van tarieven voor overstappende passagiers. Daarnaast zou de luchthaven strengere eisen kunnen stellen aan de buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die worden toegelaten tot de luchthaven.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie