Dijksma wil Europees garantiefonds voor milieuvriendelijke bussen

Een Europees garantiefonds moet vervoersbedrijven op het hele continent aansporen om milieuvriendelijke bussen te kopen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) gaat met de Europese Commissie in gesprek om te pleiten voor de oprichting van zo'n fonds, liet ze donderdag weten tijdens een bijeenkomst in Eindhoven van Transev. Dit is het moederbedrijf van onder meer Connexxion en Hermes. Transev heeft meer dan veertigduizend bussen op de weg.

Volgens het ministerie kreeg het plan daar veel bijval. Dijksma sprak over de toekomst van schoon openbaar vervoer en wat de overheid moet doen om barrières weg te nemen.

"Nu is vooral de onzekerheid over de levensduur van de accu’s een belangrijke reden waarom elektrische bussen op prijs niet kunnen concurreren met bussen die op vervuilende brandstoffen rijden zoals diesel", aldus de staatssecretaris.

"Als de levensduur van een accu tegenvalt, dan zou het vervoersbedrijf beroep moeten kunnen doen op dit Europese garantiefonds. Het is een soort verzekering die de prijs van elektrische bussen moet drukken en een impuls kan geven aan innovaties voor een schoner openbaar vervoer."

Naast een fonds zijn ook andere initiatieven nodig om het openbaar vervoer te vergroenen, vindt het ministerie. Vorige maand is een afspraak ondertekend dat in Nederland vanaf 2025 alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer vrij zijn van uitstoot.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie