Grote bedrijven sluiten zich aan bij initiatief sneller betalen mkb

Zeven grote bedrijven en organisaties hebben zich aangesloten bij betaalme.nu, een initiatief dat moet zorgen voor snellere betaling aan leveranciers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb). 

Woensdag werd bekendgemaakt dat onder meer de banken ABN AMRO en ING en de pensioenfondsen ABP en APG zijn toegetreden.

De overige nieuwe deelnemers zijn Cargill, Enexis en Gasunie. Inmiddels maken achttien grote partijen zich sterk voor korte betaaltermijnen.

Heineken, Randstad, Jumbo en FrieslandCampina waren in november vorig jaar de eerste bedrijven die met de toezegging naar buiten traden. Later sloten KPN, NS, TomTom, Rabobank, PGGM, Schiphol en Havenbedrijf Amsterdam zich bij het initiatief aan.

Het streven is dat binnen vijf jaar de helft van de duizend grootste bedrijven meedoet aan betaalme.nu, zodat er circa 2,5 miljard euro uit openstaande facturen vrijkomt voor het mkb.

Tegenvallers

''Een tijdige betaling is essentieel. Vooral bij mkb-bedrijven zorgt een betalingsachterstand voor tegenvallers'', aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken, dat het initiatief ondersteunt. "Ik roep grote Nederlandse bedrijven op om niet langer te wachten en zich ook aan te sluiten. Dat stimuleert de economische groei en de werkgelegenheid in ons land."

De meeste deelnemende bedrijven beloven hun kleinste leveranciers binnen dertig dagen te betalen. Het gaat om meer dan tienduizend mkb-bedrijven.

Grote bedrijven kunnen het mkb aan extra liquiditeit helpen door openstaande facturen sneller goed te keuren en sneller te betalen of door snelle financiering via derde partijen aan te bieden. De leveranciers zelf kunnen een bijdrage leveren door hun facturen tijdig in te dienen. 

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie