President Mitsubishi stapt op om brandstofschandaal

De president van de Japanse autobouwer Mitsubishi, Tetsuro Aikawa, heeft woensdag zijn vertrek aangekondigd vanwege het schandaal rondom brandstofverbruik bij het bedrijf.

In april werd bekend dat Mitsubishi op grote schaal jarenlang gesjoemeld heeft met het testen van het benzineverbruik.

Volgens het bedrijf werden de cijfers van in totaal 625.000 auto's gemanipuleerd, de productie van de betreffende types werd gestaakt. Inmiddels is duidelijk dat ook Nissan, die het gesjoemel ontdekte, geraakt wordt door het schandaal.

Mitsubishi levert auto's aan zijn branchegenoot, die ze vervolgens onder een eigen naam op de markt brengt. De twee gaan praten over compensatie.

De officiële distributeur van de personenauto’s van Mitsubishi Nederland liet eerder weten dat de betreffende modellen in ons land niet worden verkocht.

Suzuki 

Ook het Japanse autoconcern Suzuki Motor is in de fout gegaan met testen van brandstofverbruik, net als zijn branchegenoot Mitsubishi. Dat erkende Suzuki woensdag na berichtgeving in Japanse media.

Naar eigen zeggen heeft het bedrijf onjuiste testmethodes gebruikt om de brandstofefficiëntie van zijn auto's te meten. Het gaat om 2,1 miljoen auto's die in Japan zijn verkocht. Suzuki vindt het echter niet nodig om de verbruikswaarden aan te passen omdat de verschillen binnen een acceptabele bandbreedte vallen.

Beurs

Op de beurs in Tokio werden de berichten slecht ontvangen. Het aandeel Suzuki ging meer dan 9 procent onderuit. De voorzitter van het autoconcern, Osamu Suzuki, zal woensdag een verklaring indienen bij de Japanse overheid.

De Japanse overheid heeft autofabrikanten opdracht gegeven hun brandstoftesten tegen het licht te houden om te zien of die wel correct verlopen. Honda, Mazda, Nissan en het moederbedrijf van automerk Subaru lieten woensdag weten dat met hun brandstoftesten geen problemen zijn.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie