Dijsselbloem wil geen verlies lijden op Grieks noodpakket

Eurogroep-voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is niet van plan de Griekse schulden dermate te verlichten dat Nederland verlies lijdt op het derde noodpakket.

"Ik heb niet de intentie verlies te lijden op dit pakket", zegt Dijsselbloem dinsdag in de Tweede Kamer. 

Momenteel wordt er met Griekenland onderhandeld over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het eerste deel van het vorig jaar zomer gesloten noodpakket ter waarde van 86 miljard euro. 

De geldschieters, de Europese Commissie, het noodfonds ESM en de Europese Centrale Bank, zien het liefst dat het Internationaal Monetair Fonds ook formeel meedoet aan het programma, maar de instelling wil eerst over schuldverlichting praten voor de Grieken.

Kwijtschelding

De voorwaarden uit het tweede steunpakket voor Griekenland in 2012 werden zodanig versoepeld dat het voor een tegenvaller op de Nederlandse begroting zorgde, maar zo ver zal het deze keer niet komen als het aan Dijsselbloem ligt. "We willen de staatsschuld van Griekenland niet subsidiëren", aldus de bewindsman.

Het kwijtschelden van de schulden is voor een aantal eurolanden, waaronder Duitsland en Nederland, uit principe niet bespreekbaar. Maar als de rente op leningen zodanig worden verlaagd en de looptijden verlengd, komt er een punt dat de geldschieters geld moeten toeleggen op hun leningen. Dijsselbloem ziet daarom weinig ruimte voor een renteverlaging.

IMF

Het IMF pleit ervoor dat Griekenland zeker tot 2040 forse schuldverlichting krijgt op de noodleningen, meldde The Wall Street Journal eerder op de dag. De Amerikaanse zakenkrant zou een interne memo in handen hebben meerdere voorstellen staan. 

Dijsselbloem zegt dat hij als voorzitter van de Eurogroep geen officieel voorstel van het IMF heeft ontvangen en wilde daarom ook niet ingaan op de vermeende plannen.

Dinsdag komen de ministers van Financiën binnen de eurozone bijeen. Er wordt dan onder meer over de houdbaarheid van de Griekse schulden gesproken.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie