Beveiligers Schiphol komen al deze week in actie om hoge werkdruk

Beveiligers op Schiphol leggen al deze week een keer kortstondig het werk neer, maakt vakbond FNV dinsdag bekend. 

Wanneer de werkonderbreking precies wordt gehouden, is nog niet bekend.

De beveiligers vinden de werkdruk te hoog en willen dat hun werkgevers en het luchthavenbedrijf daar maatregelen tegen nemen. Afgelopen weekeinde liep een ultimatum af, waarna FNV acties aankondigde.

De bond zal de frequentie en duur van de acties opvoeren totdat Schiphol en de beveiligingsbedrijven de medewerkers tegemoet willen komen.

Hinder

FNV Beveiliging zegt met de acties zo min mogelijk hinder voor reizigers te willen veroorzaken. De veiligheid zal daarbij niet in het geding komen, belooft de bond.

De vakbond wil onder meer dat de maximale statijd wordt teruggebracht naar 120 minuten. Ook moeten er volgens FNV aanpassingen worden gedaan, zodat werknemers minder last hebben van geluid, een verkeerd ingestelde temperatuur of onjuist ingesteld licht.

Daarnaast wil de bond dat meer beveiligers worden aangenomen en dat minder werknemers een onzeker contract houden. Verder zou er gewerkt moeten worden aan het terugdringen van ziekteverzuim en klachten die aan burn-out gerelateerd zijn.

Prematuur

Amsterdam Airport Schiphol "betreurt" de acties die vakbond FNV heeft aangekondigd, schrijft de onderneming dinsdag in een verklaring. Schiphol is opdrachtgever van de beveiligingsbedrijven I-SEC, Securitas en G4S.

De luchthaven noemt het voornemen van de bond ''volstrekt prematuur''. De acties ondermijnen het tot dusver constructieve overleg tussen de beveiligingsbedrijven, vakbonden en het luchthavenbedrijf.

De luchthaven benadrukt dat een werkgroep op dit moment al onderzoekt of aanbevelingen over onder meer de maximale statijd in te voeren zijn. In juni zou daarover duidelijkheid moeten zijn. 

Verder zou Schiphol al "diverse knelpunten" hebben opgelost. Zo is de temperatuur en de verlichting op een aantal locaties aangepast. Andere knelpunten, worden "op korte termijn" aangepakt, belooft de luchthaven.

Onjuist

"De suggestie van de FNV dat Schiphol en de beveiligingsbedrijven niet bereid zijn tot het maken van concrete afspraken en partijen uitonderhandeld zijn is dus onjuist."

Schiphol zegt zich het recht voor te behouden om, als daar aanleiding toe is, aan de rechter te vragen de acties te verbieden.

Lees meer over:
Tip de redactie