De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gegroeid. Het is het achtste kwartaal op rij dat de economie groeit. 

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag in een eerste berekening. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 1,4 procent. 

Dit laatste cijfer viel 0,7 procentpunt lager uit door de daling van de aardgaswinning. Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen zegt deze daling niets over de kracht van de Nederlandse economie. 

Volgens het CBS wordt de groei breed gedragen. Consumptie, investeringen en de export leveren een positieve bijdrage. 

In het vierde kwartaal van 2015 groeide de economie met 0,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In heel 2015 groeide de Nederlandse economie met 1,9 procent.

Economische groei

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Consumenten gaven vooral meer uit aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur. Verder werd er meer besteed aan elektrische apparaten, voedingsmiddelen en het inrichten van de woning.

Bedrijven staken onder andere meer geld in vervoersmiddelen. Zo werd meer uitgegeven aan vrachtwagens, opleggers, personenauto's en vliegtuigen. Ook investeerden ondernemingen meer in computers en software.

Export 

Het saldo van de import en export droeg negatief bij aan de economische groei. Er werd in het eerste kwartaal meer ingevoerd dan uitgevoerd. Nederland voerde bijvoorbeeld meer elektrotechnische machines en aardolieproducten in. 

De uitvoer groeide in de eerste drie maanden van dit jaar net zo hard als in het vierde kwartaal van vorig jaar. De exportgroei van Nederlandse producten bleef wel achter bij de zogeheten wederuitvoer, de export van geïmporteerde producten. 

Nederlandse bedrijven exporteerden veel meer transportmiddelen dan een jaar eerder. De export van gas, machines en apparaten kromp daarentegen. Nederland voerde naast goederen ook meer diensten uit.