Aantal banen voor het eerst in twee jaar tijd gedaald

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen is in het eerste kwartaal van 2016 afgenomen. Dit is de eerste daling in twee jaar tijd. Tegelijkertijd nam het aantal vacatures toe.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het aantal banen daalde in de eerste drie maanden van dit jaar met twaalfduizend arbeidsplaatsen. In de zeven kwartalen daarvoor nam de werkgelegenheid juist telkens toe. In een jaar tijd zijn er bijna 100.000 banen bijgekomen.

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen is desondanks positief over de werkgelegenheid, omdat in het vierde kwartaal het aantal banen opvallend hard groeide met 55.000 banen.

Zelfstandigen

Het aantal arbeidsplaatsen van werknemers daalde met dertienduizend. Maar de werkgelegenheid onder zelfstandigen groeide juist met duizend banen. Er zijn nu ruim 2,1 miljoen zelfstandigen met een baan. Dit komt neer op een op de vijf banen.

Volgens het CBS neemt het aantal zelfstandigen al jarenlang toe. De groei zit met name bij zelfstandigen zonder personeel die hun diensten aanbieden. Kappers, schoonheidsspecialisten, bedrijfskundigen en ontwikkelaars van software of applicaties behoren tot de grootste beroepsgroepen onder zzp'ers.

Zorg

In de zorg verdwenen in het afgelopen kwartaal zevenduizend banen. En in de landbouw en visserij nam de werkgelegenheid ook af.

In de zakelijke dienstverlening kwamen er vijfduizend banen voor medewerkers bij, maar verdwenen er tweeduizend uitzendbanen. In de handel, vervoer en horeca en de bedrijfstak informatie en technologie groeide de werkgelegenheid eveneens.

Vacatures

In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen er per saldo bijna achtduizend openstaande vacatures bij. Er waren in dat kwartaal in totaal 151.000 openstaande vacatures. 

In totaal ontstond in het eerste kwartaal het grootste aantal vacatures in zeven jaar tijd: bijna 240.000. Het aantal vervulde vacatures steeg met 22.000 naar 232.000.

Met name in de gezondheidszorg en handel zijn er in de afgelopen maanden vacatures ontstaan. In de sector informatie en communicatie nam het aantal ontstane vacatures toe met 17 procent.

Het aantal vacatures ten opzichte van het aantal banen, de zogenoemde vacaturegraad, is in deze sector het hoogst. Er zijn in die sector nu 52 vacatures per duizend banen van werknemers. Dit getal ligt vier vacatures hoger dan in het vorige kwartaal. In de horeca steeg de vacaturegraad vergeleken met een jaar eerder het meest. Die steeg van 27 naar 36.

Het aantal vacatures stijgt al elf kwartalen achtereen, maar heeft nog niet het niveau van voor crisis bereikt. Het niveau komt nu ongeveer overeen met dat van begin 2009.

Werkloosheid

Verder daalde de werkloosheid in het eerste kwartaal licht van 6,7 naar 6,5 procent. Dit komt neer op zo'n 604.000 mensen. Er waren 24.000 minder werklozen dan in het voorgaande kwartaal. Deze groep had geen betaald werk, maar was daar wel naar op zoek en daar ook voor beschikbaar.

Alleen de werkloosheid onder mensen van 25 jaar en ouder is afgenomen. In de groep 25- tot 45-jarigen daalde de werkloosheid naar met 0,3 procentpunt naar 4,9 procent. In deze leeftijdscategorie daalt dit percentage al sinds 2014.

Onder 45-plussers zakte het percentage in het eerste kwartaal van 6,5 procent naar 6,2 procent. Deze daling is pas recent ingezet. De jeugdwerkloosheid bleef in de eerste drie maanden van dit jaar op 11,3 procent steken.

Onbenut arbeidsaanbod

Er waren in het eerste kwartaal ook 484.000 mensen zonder werk die er wel naar zochten, maar niet beschikbaar waren of andersom.

Er waren in totaal 116.000 mensen die, ondanks dat ze wel beschikbaar waren, niet op zoek waren naar werk, omdat ze daar weinig resultaat van verwachtten. Dit aantal is wel afgenomen.

Deze groepen vormen samen met de groep werklozen het zogenoemde onbenut arbeidsaanbod. Het gaat in totaal om bijna 1,1 miljoen mensen. Dat zijn er zo'n 22.000 minder dan een jaar eerder.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie