ASR mogelijk dit kwartaal al naar de beurs

De overheid start de voorbereidingen voor een beursgang van verzekeraar ASR. Als alles meezit, zou het staatsbedrijf mogelijk al een notering kunnen krijgen.

Dit schrijft Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister meldt dat NLFI, het overheidsorgaan dat ASR beheert, heeft geconcludeerd dat de voorwaarden voor een beursgang er nog steeds zijn. 

Dijsselbloem schreef eerder dat de financiële sector voldoende stabiel moest zijn, dat er voldoende interesse moet zijn vanuit de financiële markt en dat ASR zelf gereed moet zijn voor verkoop. 

"NLFI concludeert dat hier nog steeds aan wordt voldaan en heeft mij dan ook geadviseerd om met de daadwerkelijke verkoop van ASR te starten. Ik onderschrijf dit advies", aldus Dijsselbloem.

Prijs 

Om de beursgang te begeleiden, worden zakenbanken ingehuurd. Deze banken zijn gespecialiseerd in het waarderen van bedrijven en hebben een groot netwerk in de financiële wereld. 

De komende periode gaan analisten van deze banken in gesprek met beleggers. Op basis van hun reactie wordt bepaald tegen welke prijs ASR naar de beurs gaat en hoeveel aandelen er worden verkocht. De overheid geeft zo'n 7,5 miljoen euro uit aan deze procedures.

Bij de beursgang zijn onder andere ABN Amro, Rabobank, ING, Citigroup, Deutsche Bank, Barclays en HSBC betrokken. 

Nationalisering 

Het huidige ASR komt voort uit de nationalisering van de Nederlandse onderdelen van Fortis in oktober 2008. De verzekeringstak, Fortis Verzekeringen Nederland, werd afgesplitst en ging verder als ASR. Met een bruto premie-inkomen van iets meer dan 4 miljard euro is ASR de vierde verzekeraar van Nederland. 

ABN Amro werd in november 2015 deels naar de beurs gebracht. Er werd een bedrag van 3,3 miljard euro verdiend met de verkoop van een belang van 20 procent. De overheid heeft nog steeds 80 procent van de aandelen in de bank.

Weken 

Het is waarschijnlijk een kwestie van weken dat ASR naar de beurs gaat, aldus minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdagmorgen op het Binnenhof.

Op de dag van de notering zal pas blijken wat de prijs van het aandeel wordt, maar Dijsselbloem hoopt in elk geval ''zoveel mogelijk terug te verdienen'' van wat de nationalisatie van de verzekeraar heeft gekost. ''Dat was heel duur voor de belastingbetaler.'' De Staat betaalde 3,6 miljard euro voor ASR. 

Maar het effect is volgens de minister ''pas duidelijk als het laatste aandeel is verkocht'.' De totale operatie kan wel tot drie jaar duren, schat hij. De stap van vrijdag is pas het eerste deel.

Tijd

Dijsselbloem benadrukt dat de stap niets te maken met het naderende einde van de kabinetsperiode. Het is gewoon nu de tijd om ASR naar de beurs te brengen. Het bedrijf doet het volgens Dijsselbloem goed en is stabiel. Hij noemt ASR een "degelijke verzekeraar''. Ook zou een eerste verkenning blijken dat er voldoende interesse bestaat voor de aandelen.

De Staat heeft niet de bedoeling om financiële instellingen langer dan nodig onder beheer te houden. Zodra het verantwoord is, gaat ASR naar de beurs, aldus Dijsselbloem.

Lees meer over:
ASR
Tip de redactie