AMSTERDAM - Schuitema, de overkoepelende organisatie van supermarktketen C1000, past het personeelsbeleid aan, heeft zij woensdag bekendgemaakt. Dat gebeurt na een ultimatum van de CNV Dienstenbond. De bond dreigde het concern vorige week met acties als het nog langer druk uitoefende op oudere werknemers om 'vrijwillig' te vertrekken. Dit deed C1000 om de personeelskosten te drukken.

Volgens de bond was de regeling verre van vrijwillig. De filialen zouden stelselmatig bezig zijn medewerkers boven de 23 jaar eruit te werken. CNV-bestuurslid Richard Leloux: "Een korte felle actie heeft Schuitema ervan bewust gemaakt dat dit zo niet langer kan."

Het ultimatum dat de bond stelde liep vorige week vrijdag af. Schuitema bedong meer tijd. Maandag werd schriftelijk beloofd met het beleid te stoppen. Pas woensdag werd dit officieel bekrachtigd nadat beide partijen elkaar aan de onderhandelingstafel waren tegengekomen.

CNV stuurde daarop een persbericht naar de media met de kop 'CNV Dienstenbond behaalt overwinning op C1000'. Dit was tegen de afspraken met het concern om niet actief naar de media te stappen. Het bericht is inmiddels van de site gehaald. CNV bestuurders staan nog steeds achter de inhoud van het persbericht.

Volgens Schuitema-woordvoerder Viola Wijnands is niet onder druk, maar 'in goed overleg' besloten te stoppen met de vrijwillige vertrekregelingen. Het besluit zou niet zijn ingegeven door het ultimatum van de bond. "De regeling was te onduidelijk en zorgde voor onrust. Als de regeling onduidelijkheid met zich meebrengt heeft niemand daar wat aan. Daarom zijn we ermee gestopt."

Schuitema vindt overigens nog steeds dat het ten onrechte is beschuldigd van slecht personeelsbeleid in een aantal C1000 filialen.