'Olie-overschot valt kleiner uit dan verwacht'

Het mondiale overschot aan olie zal in de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk kleiner zijn dan eerder is voorspeld. Dit komt doordat de vraag vanuit India en andere opkomende economieën is toegenomen.

Dit stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een donderdag gepubliceerd rapport

India neemt de plaats in van China als "de grootste groeimarkt voor olie", meent IEA. Niet alleen in India, maar ook in China en Rusland nam de vraag naar olie toe.

Het overschot zal in de eerste helft van 2016 gemiddeld 1,3 miljoen vaten per dag groter zijn dan de vraag. Een maand geleden werd nog uitgegaan van een dagelijks surplus van 1,5 miljoen vaten. Het overschot aan olie zal later dit jaar flink krimpen, verwacht de organisatie. 

De vraag naar olie zal dit jaar naar verwachting groeien naar 95,9 miljoen vaten per dag. Dat zijn 100.000 vaten meer dan eerder is voorspeld.

OPEC

De productie van oliekartel OPEC heeft het hoogste niveau sinds 2008 bereikt. Dit komt doordat de sancties jegens Iran onlangs zijn opgeheven.

Iran heeft in april 3,56 miljoen vaten olie per dag geproduceerd. Dat is het hoogste aantal vaten sinds november 2011, toen de sancties werden verscherpt. Daarnaast groeide ook het aanbod van olie vanuit Irak en de Verenigde Arabische Emiraten. Tegelijkertijd zijn er wel zorgen over problemen met de productie in Libië, Nigeria en Venezuela.

Productie

De olieproductie door landen die niet lid zijn van OPEC, zal dit jaar met 800.000 vaten per dag dalen naar 56,8 miljoen vaten per dag. De productie ligt nu al lager vanwege bosbranden in Canada.

"Een aantal jaren geleden zouden tijdelijke sluitingen zoals we in Canada hebben gezien, olieprijzen scherp laten stijgen", stelt IEA. Toch hebben de bosbranden tot nu toe weinig invloed op de prijs van Brentolie. IEA verwacht niet dat de prijs van ruwe olie verder zal stijgen. 

Woensdag was Amerikaanse olie ruim 46 dollar per vat waard. Dat is de hoogste prijs in zes maanden tijd.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie