ROME - Alitalia is in de eerste helft van dit jaar uitgekomen op een verlies van 620 miljoen euro netto. Dit is donderdagavond laat bekendgemaakt na een vergadering van de raad van commissarissen van het concern.

Eind augustus had de directie laten weten een verlies te verwachten in dezelfde orde van grootte als in de eerste helft van vorig jaar. Het negatieve saldo bedroeg toen bijna 520 miljoen euro.

De noodlijdende luchtvaartmaatschappij liet donderdag verder weten dat er voor half december een buitengewone aandeelhoudersvergadering is uitgeschreven. De aandeelhouders kunnen zich dan uitspreken over het plan om het kapitaal van Alitalia te vergroten met 1,2 miljard euro, zoals is voorzien in de plannen voor de periode tot en met 2008.

De afgelopen week kwam een sociaal plan voor de 3700 mensen die Alitalia moeten verlaten, definitief rond. Daarmee werd de weg vrijgemaakt voor de uitvoering van een ingrijpende reorganisatie die Alitalia er weer bovenop moet helpen.

De Europese Commissie moet zich ook over dat plan buigen, omdat er een lening in is voorzien van 400 miljoen euro waarvan de aflossing is gegarandeerd door de Italiaanse overheid. Brussel moet bepalen of er al dan niet sprake is van verboden staatssteun.