De onrust op de financiële markten heeft de winst van Aegon vorig kwartaal flink geraakt. Dat maakte de verzekeraar donderdag bekend.

Aegon zag de nettowinst vorig kwartaal met 50 procent dalen naar 143 miljoen euro. Daarbij speelden vooral tegenvallende rendementen op alternatieve beleggingen en constructies om risico's af te dekken het bedrijf parten.

De onderliggende brutowinst verbeterde met 7 procent naar 462 miljoen euro. Dit kwam vooral door betere resultaten in Europa, die tegenvallers in de VS compenseerden.

Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts wees er in een toelichting op dat de kapitaalpositie van de verzekeraar nog altijd ruimschoots aan de eigen doelen voldoet.

Hedgingconstructies 

Hoewel de winst daalde door de afschrijvingen op zogeheten hedgingconstructies, benadrukte Wynaendts dat juist die maatregelen ervoor zorgen dat de kapitaalpositie van Aegon niet sterk onder druk komt te staan. ''Zonder bescherming was de buffer aanzienlijk kleiner geweest'', zei hij.

Voorlopig zijn de maatregelen volgens de topman ook voldoende om verdere onrust in de markten te kunnen doorstaan. Hij gaf daarbij aan dat de markten nog ''duidelijk volatiel'' zijn en dat Aegon verwacht dat de rente nog lange tijd heel laag zal blijven.

Aegon trok vorig kwartaal voor 30 miljard euro aan nieuwe stortingen aan. Dat was 50 procent meer dan een jaar eerder. De totale verkopen van het bedrijf liepen met ruim een derde op, naar 3,6 miljard euro.