FNV dreigt met acties bij grondpersoneel KLM

Vakbond FNV dreigt met acties bij het grondpersoneel van KLM. Bij een ledenpeiling zijn de nieuwe cao-voorstellen van de luchtvaartmaatschappij naar de prullenbak verwezen. De medewerkers willen ''niet meer inleveren''.

De stemming op de bijeenkomst van FNV-leden was dusdanig dat er meteen afspraken zijn gemaakt over mogelijke acties, laat de bond woensdag weten. ''We willen op alles voorbereid zijn. Als KLM bij haar standpunten blijft, dan zullen we niet schromen om tot actie over te gaan.''

De huidige cao voor het grondpersoneel van KLM loopt op 30 juni af en geldt voor circa 16.000 medewerkers. KLM presenteerde eind vorige maand voorstellen voor een nieuwe overeenkomst.

Volgens FNV leiden die enkel tot verslechteringen. De bond vindt dat niet kunnen omdat KLM de laatste tijd weer winst maakt. 

Reorganisatie

Ook de reorganisatie waar KLM nog middenin zit,  weegt mee. "Dit geeft veel onrust en onzekerheid over de eigen functie bij de medewerkers. Dus we gaan nu niet ook nog meewerken aan het verslechteren van de arbeidsvoorwaarden." 

Volgens de luchtvaartmaatschappij is ingrijpen in de arbeidsvoorwaarden niettemin noodzakelijk. ''De realiteit is dat de wereld is veranderd, KLM moet daarin mee; KLM moet goedkoper, eenvoudiger en sneller worden. Dat is randvoorwaardelijk voor een gezonde toekomst voor KLM en haar medewerkers'', zo reageert het bedrijf.

FNV gaat donderdag eerst met de andere bonden overleggen. Volgens FNV is er ook bij andere vakbonden veel kritiek op de voorstellen.

Bij acties moet volgens FNV-bestuurder Jan van den Brink in de eerste plaats overigens gedacht worden aan manifestaties. Maar in een later stadium kan de bond ook overgaan tot het opzetten van werkonderbrekingen, benadrukte hij.

Lees meer over:
KLM
Tip de redactie