'PostNL overtreedt Arbo-regels zelfstandige pakketbezorgers'

PostNL overtreedt de Arbo-verplichtingen voor zijn zelfstandige pakketbezorgers.

Het postbedrijf zou onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar de risico’s op hoge werkdruk en fysieke belasting van zijn pakketbezorgers, zo meldt Zembla woensdag op basis van een vertrouwelijke brief van de Arbeidsinspectie.

PostNL heeft nog tot 1 september de tijd om aanpassingen te doen, anders staat het bedrijf een boete te wachten.

Volgens de onderneming is er in de relatie met de zelfstandige pakketbezorgers geen sprake van een gezagsverhouding. De directeur personeelszaken van PostNL laat in een reactie weten dat "ergens onze verantwoordelijkheid naar onze mening wel ophoudt". 

"De zelfstandige is hier, wij zorgen voor veilige en goede arbeidsomstandigheden. Wij treffen daar heel veel maatregelen voor. Maar op enig moment gaat hij de deur uit en heeft hij zijn eigen verantwoordelijkheid."

Arbo-plichtig

Volgens de Arbeidsinspectie oefent PostNL echter wel degelijk toezicht uit op de zelfstandige pakketbezorgers en geeft het postbedrijf op zo’n manier leiding en instructies dat het ook voor zelfstandige bezorgers Arbo-plichtig is.

PostNL werkt nog met ongeveer vijfhonderd zelfstandige pakketbezorgers. Nieuwe bezorgers krijgen een vast contract aangeboden.

Lees meer over:
Tip de redactie