Nederlands record in handel aardolieproducten

Nederland heeft vorig jaar een record aan aardolieproducten als benzine, diesel en stookolie verhandeld. 

Nadat de handel een aantal jaar min of meer constant was, namen in- en uitvoer vorig jaar opnieuw toe, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Er werd in totaal 94 miljard kilo aan geraffineerde aardolieproducten ingevoerd, tegen 87 miljard in 2014. De uitvoer steeg inclusief wederuitvoer en doorvoer naar 110 miljard kilo, ruwweg een tiende meer dan een jaar eerder.

Vooral het doorvoeren van zware stookolie uit Rusland zit de laatste tijd in de lift. In Rotterdam wordt deze Russische stookolie vaak in lege Saoedi-Arabische olietankers geladen met Singapore als bestemming. Van daaruit wordt de stookolie verder gedistribueerd, waarna de tankers weer worden geladen met Arabische ruwe aardolie.

Aardolieproducten

Voor 2010 nam de Nederlandse handel in aardolieproducten ook al flink toe, parallel aan het toenemen van de wereldhandel. Daar kwam een einde aan, toen de gevolgen van de crisis in Europa goed merkbaar werden.

Dat de in- en uitvoer afgelopen jaar opnieuw de weg omhoog hebben gevonden, valt samen met de groei van het aantal raffinaderijen in Azië en sluiting van raffinaderijen in Europa. Daarnaast worden er de laatste tijd veel meer aan aardoliegrondstoffen opgeslagen in Nederland. Door de sterk gedaalde olieprijzen stoppen handelaren dit soort producten liever een tijdje hier in een tank, terwijl ze wachten tot de prijzen weer gaan stijgen.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie