Gedupeerden nationalisatie SNS halen opnieuw bakzeil

Gedupeerden van de nationalisatie van SNS Reaal en SNS Bank kunnen geen beroep instellen tegen het besluit van De Nederlandsche Bank (DNB) dat SNS haar kernkapitaal moest aanvullen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft dinsdag een eerdere uitspraak hierover door de rechtbank van Rotterdam bevestigd. Het CBb is eindrechter in deze zaak.

Voorafgaand aan de nationalisatie van de bank besloot DNB dat SNS moest zorgen dat het kernkapitaal, het potje geld dat als buffer dient voor grote verliezen, aangevuld werd. Dit lukte niet en uit dit besluit volgde de nationalisatie van de bank. 

In 2014 verklaarde de Rotterdamse rechtbank dat de effectenhouders van SNS niet in beroep konden gaan tegen dit besluit van DNB.

Alleen partijen met een rechtstreeks belang bij een besluit kunnen daartegen procederen bij de bestuursrechter. De effectenhouders hadden een afgeleid belang. Alleen SNS had een direct belang.

Teleurgesteld

De Stichting Obligatiehouders SNS, die de beleggers vertegenwoordigt, reageert teleurgesteld. Voorzitter Frans Faas wijst erop dat SNS aanvankelijk ook bezwaar maakte tegen het besluit van DNB. Maar de bank-verzekeraar trok zijn klachten volgens Faas later in, nadat er met de nationalisatie nieuwe bestuurders aan het roer van het concern waren komen te staan.

De procedure over de rol van DNB is overigens niet de belangrijkste zaak voor de voormalige aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers van SNS. Er loopt nog een zaak bij de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam over een mogelijke vergoeding voor hun door de Staat onteigende stukken.

Lees meer over:
SNS
Tip de redactie