Betaalvereniging Nederland heeft de miljardste betaling met online betaalsysteem iDEAL geregistreerd tijdens Koningsdag.

Sinds 2005 kan met iDEAL betaald worden. Inmiddels heeft het betaalsysteem een marktaandeel van 56 procent.

In 2015 groeide het aantal betalingen met iDEAL met een kwart. Vooral het aantal online bestellingen voor voedingsmiddelen steeg snel met een toename van 34 procent.

Betaalvereniging Nederland verwacht een sterke groei van mobiel betalen. Bij alle banken kan inmiddels mobiel met iDEAL worden afgerekend. Het afgelopen jaar is het aantal mobiele betalingen in Nederland met 53 procent gestegen.

“Een kwart van alle iDEAL-betalingen wordt al vanaf een smartphone of tablet gedaan. Dat zal de komende tijd alleen maar toenemen, naarmate consumenten vaker shoppen, bestellen en afrekenen met een mobiel apparaat,” verwacht Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland.

qr-code

In april werd een proef met het betalen via een QR-code gestart. Contacloos betalen is weliswaar sneller, maar QR-codes zouden zich onder andere goed lenen om gedrukte factoren op een smartphone te betalen. 

Zo konden donateurs voor de Hartstichting die geen contact geld hadden via een speciale QR-code en een iDEAL-app op hun telefoon een bedrag schenken.