'Verwachtingen voor easyJet zijn positief'

Luchtvaartmaatschappij easyJet zag een reeks terroristische aanslagen terug in de resultaten, maar de verwachtingen voor het komende halfjaar zijn positief.

Dit zegt William Vet, commercieel directeur bij easyJet Nederland tegen NU.nl.

Het neerhalen van een Russisch toestel boven Egypte in oktober, het bloedbad in Parijs een maand later en de aanslag in Brussel in maart zorgden in de hele luchtvaartsector voor een daling van de ticketverkopen.

De voordelen van lagere brandstofkosten wogen daar niet tegen op.

Vet legt uit in de statistieken altijd een korte dip zichtbaar is na dergelijke aanslagen. Mensen die voor de periode geboekt hebben, annuleren en vragen hun geld terug. Mensen die nog niet geboekt hebben, maken pas op de plaats.

De winterperiode is sowieso een magere tijd voor een luchtvaartmaatschappij als easyJet. Vaak wordt alles weer goedgemaakt in de zomerperiode.

"Als we kijken naar de komende zomer, dan zien we dat passagiers weer gaan boeken. De inkomsten voor de komende periode zien er ook uit zoals we ons voor hebben gesteld", aldus Vet.

Nettoverlies

De rivaal van onder meer Air France-KLM leed van oktober tot en met maart een nettoverlies van 20 miljoen pond (25,3 miljoen euro), waar een jaar eerder nog een winst van 5 miljoen pond werd bijgeschreven. De omzet per stoel, de maatstaf in de branche, daalde met 6,6 procent.

EasyJet houdt rekening met een daling van nog eens 7 procent in het huidige kwartaal, voornamelijk als gevolg van de aanslagen in Brussel.

Kritisch 

EasyJet-topvrouw Carolyn McCall was vorige maand kritisch op de verhoudingen op Schiphol. Het bevoordelen van KLM zou de Nederlandse economie zelfs schaden. Easyjet is na KLM de grootste maatschappij op de Nederlandse luchthaven.

Vet vertelt dat de komende maanden verder wordt gepraat over deze punten. maar volgens de topman is het vooral belangrijk dat er geluisterd wordt naar easyJet. “Vijf jaar geleden werd er min of meer over ons gepraat en nu wordt er met ons gepraat.”

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie