Werkgeversvereniging VNO-NCW is teleurgesteld dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) namens het kabinet de kandidaatstelling van Rotterdam voor de World Expo 2025 niet steunt.

Dat laat de organisatie maandag in een reactie op het besluit aan NU.nl weten.

"We zijn teleurgesteld dat het kabinet de kandidaatstelling van Rotterdam voor de World Expo in 2025 niet zit zitten. Het is een mooie kans voor Nederland om te laten zien wat we in huis hebben", zegt Sigrid Verweij, directielid van VNO-NCW.

De werkgeversorganisatie denkt dat een wereldtentoonstelling in eigen land banen en economische groei oplevert, maar Kamp schreef afgelopen weekend aan de Tweede Kamer dat de voordelen niet opwegen tegen de risico’s zoals kosten en veiligheid.

Kosten

Volgens een onderzoek dat het kabinet liet uitvoeren naar de kosten en de baten van de World Expo in Rotterdam, lopen de kosten op tot 500 miljoen tot 1 miljard euro waarvoor de staat moet opdraaien.

"Het evenement vraagt om extra investeringen in infrastructuur, waarvoor de dekking ontbreekt", aldus Kamp. Het kabinet kijkt wel samen met het bedrijfsleven of er andere mogelijkheden zijn voor een soortgelijk project.   

Dat moet volgens Verweij een "aansprekend project" zijn. Waar precies aan wordt gedacht, is nog niet bekend. Gesprekken daarover moeten nog plaatsvinden.  

Ook D66 is teleurgesteld in de beslissing van Kamp. De partij vindt dat de initiatiefnemers die de wereldtentoonstelling naar Rotterdam willen halen een kans moeten krijgen om hun plannen in de Kamer toe te lichten.