De opkomst van het winkelen via internet en de verhoging van de postzegelprijs hebben PostNL vorig kwartaal een hogere omzet opgeleverd dan een jaar eerder.

PostNL boekte in het eerste kwartaal een omzet van 864 miljoen euro. Dat was 2 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2015, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die het postbedrijf maandag heeft gepresenteerd.

De voor pensioenlasten en andere eenmalige voorzieningen gecorrigeerde operationele winst daalde met 10 procent naar 61 miljoen euro. Onder de streep resteerde een nettowinst van 39 miljoen euro, tegen 34 miljoen euro een jaar eerder.

Het brievenverkeer in Nederland slonk vorig kwartaal met ruim 6 procent. Dankzij duurdere zegels bleef de omzetdaling echter beperkt tot 1 procent. De opbrengsten uit het bezorgen van pakketten nam met 8 procent toe, mede omdat er 16 procent meer dozen mochten worden afgeleverd dan een jaar eerder.

Internationale divisie

Het bedrijf haalde ook meer omzet uit zijn Duitse en Italiaanse activiteiten. De internationale divisie leverde in totaal 6 procent meer op dan in het eerste kwartaal van 2016.

De cijfers lagen volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen in lijn met de verwachtingen. Ze wees daarbij met name op de ''sterke'' groei bij pakketten, waar de stijgende lijn de komende tijd naar verwachting wordt doorgezet.

De resultaten werden afgelopen kwartaal gedrukt door de impact van maatregelen die toezichthouder ACM heeft opgelegd. Daardoor worden onder meer tarieven op de zakelijke markt beperkt. PostNL concretiseerde dat effect voor het eerste kwartaal niet, maar verwacht dat de ingrepen de komende jaren 30 tot 50 miljoen euro kunnen kosten.

PostNL hield vast aan de verwachting dat de operationele winst dit jaar daalt tot 220 à 260 miljoen euro, tegen 303 miljoen vorig jaar. Het bedrijf werd wel iets positiever over de winst die in de komende jaren kan worden geboekt.