De Verenigde Staten doen bijna geen enkele concessie in de onderhandelingen met Europa over het vrijhandelsverdrag TTIP. 

Dat meldden Duitse en Belgische media vrijdag. Die refereren daarbij aan een interview van de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt met het weekblad Der Spiegel, dat zaterdag zal worden gepubliceerd.

Volgens Schmidt zullen de VS water bij de wijn moeten doen om tot een akkoord te komen. Hij benadrukt daarbij dat de Amerikanen zich hebben vergist door te denken dat concessies in de auto-industrie als lokkertje kunnen worden gebruikt.

"We zullen onze hoge voedselveiligheidsnormen niet inruilen voor een Amerikaanse goedkeuring voor onze auto's", aldus de minister. "Het een heeft niets met het andere te maken. Een dergelijke koehandel zal niet gebeuren."

Geen zorgen

Ondertussen blijft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich inspannen voor een succesvolle afronding van de onderhandelingen. Dat moet volgens de berichten nog voor het eind van het jaar gebeuren.

Eerder deze week kwam Greenpeace met vertrouwelijke stukken over de onderhandelingen naar buiten. Daaruit zou onder meer blijken dat mogelijk wel aan de Europese standaarden kan worden getornd.

Zowel minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) benadrukte in een reactie op de gelekte documenten dat burgers zich daarover geen zorgen hoeven te maken.

Groot handelsblok

Het Transatlantic Trade and Investment Partnership, vaak afgekort tot TTIP, moet een omvangrijk handelsakkoord worden tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Bij een akkoord ontstaat het grootste handelsblok ter wereld, dat 800 miljoen consumenten omvat.

Sinds juni 2013 onderhandelen de Verenigde Staten (VS) en de Europese Unie (EU) over het handelsverdrag. De Europese Commissie, die de dagelijkse leiding heeft over de EU, onderhandelt namens Europa.

Als de onderhandelingen zijn afgerond, wordt er gekeken of de teksten juridisch in orde zijn en wordt alles vertaald in alle officiële talen van de EU. Daarna wordt het verdrag voorgelegd aan de regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten (de Europese Raad).

Directe investeringen

Voor sommige delen in het verdrag moeten alle regeringsleiders akkoord gaan. Dat geldt voor essentiële zaken zoals de handel in diensten, buitenlandse directe investeringen en sociale-, onderwijs- en gezondheidsdiensten. In dit soort gevallen kan één lidstaat dus een beslissing tegenhouden.

Het is de bedoeling dat bestaande handelsbelemmeringen (gedeeltelijk) worden weggenomen en import- en exporttarieven worden verlaagd of verdwijnen. De VS en de EU handelen veel met elkaar. 

Critici maken zich echter ernstige zorgen over het investeringsverdrag Investor-State Dispute Settlement, of ISDS, dat aanvankelijk onderdeel van TTIP zou uitmaken. Met deze arbitragemogelijkheid kunnen multinationals buiten de nationale rechtbanken om een regering voor de rechter slepen als hun investering door politieke besluitvorming opeens minder of niets meer waard blijkt te zijn. 

Video: TTIP in 60 seconden

Animatie: In60seconds

Claimcultuur

Politieke besluiten die op democratische wijze zijn genomen, komen onder druk te staan, zeggen critici. Er wordt gevreesd voor een Amerikaanse claimcultuur. Dankzij protesten in veel Europese hoofdsteden wordt ISDS op aandringen van de EU waarschijnlijk ingeruild voor een rechtbank met rechters.

Een ander punt van zorg is dat de voedselveiligheid het zal afleggen tegen handelsbelangen. Tegenstanders vrezen dat er wordt gemorreld aan strenge, Europese regels voor toelating van schadelijke stoffen en pesticiden (chemische bestrijdingsmiddelen) van Amerikaanse multinationals.

De veertiende onderhandelingsronde staat gepland in juli 2016.

Lees meer over het omstreden verdrag.