Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vertrekt dit weekeinde op handelsmissie naar Iran. Vertegenwoordigers van 45 bedrijven reizen mee in de hoop lucratieve contracten te sluiten.

Het is de eerste Nederlandse handelsmissie naar Iran, sinds in januari de meeste economische sancties tegen het land werden opgeheven.

''Met bijna tachtig miljoen, veelal goed opgeleide en relatief jonge mensen geldt Iran als een groeimarkt met grote economische potentie'' zei Kamp vrijdag. ''Zeker nu de sanctieverlichting een feit is, liggen er mogelijkheden voor het Nederlands bedrijfsleven om innovatieve producten, diensten en expertise aan te bieden.''

Infrastructuur

In november bracht de bewindsman al een verkennend bezoek aan Iran. Daaruit bleek dat het land vooral behoefte heeft aan verbetering en modernisering van de infrastructuur, zoals wegen, havens en vliegvelden. Ook liggen er kansen in de landbouw. Met name droogte is een groeiend probleem.

Daarnaast staan bedrijven in de petrochemische industrie te trappelen in Iran aan de slag te gaan. Het land beschikt over de op één na grootste gasvoorraad van de wereld en is sinds januari bezig de productie en export van fossiele brandstoffen flink op te voeren.

Tijdens de handelsmissie spreekt minister Kamp ook met drie Iraanse ministers over het stapsgewijze herstel van de wederzijdse betrekkingen. Ook de mogelijkheden voor economische samenwerking komen daarbij aan de orde.