De inflatie bedroeg in april 3,6 procent

VOORBURG - De inflatie in Nederland is tot stilstand gekomen. Liep de geldontwaarding tussen december vorig jaar en maart van dit jaar maandelijks steeds terug, in april is de inflatie op hetzelfde niveau blijven steken als in de maand maart. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het
Centraal Bureau voor de Statistiek

De inflatie bedroeg in april 3,6 procent. In vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden is de inflatie met 1,3 procentpunt gedaald. Toen werd met 4,9 procent het hoogste inflatieniveau van gemeten. Gemiddeld genomen lag de inflatie vorig jaar op 4,5 procent.

De kosten voor eten en drinken hadden in april een matigend effect op de inflatie. Verse groente werd iets goedkoper, vlees kostte even veel als een jaar geleden. Daarmee ligt de prijs van vlees nog wel op een hoog niveau. Vorig jaar april steeg de prijs fors als gevolg van de mond- en klauwzeercrisis.

In april zijn frisdrank, mineraalwater en vruchtensappen goedkoper geworden omdat de accijnzen daarop zijn verlaagd. Alcoholische dranken zijn daarentegen duurder geworden door een accijnsverhoging. Volgens het CBS vallen deze effecten goeddeels tegen elkaar weg. De alcoholhoudende dranken zijn zonder de accijnsverhoging ook duurder geworden. Vooral de sterke stijging van de prijs van bier leidt volgens het CBS tot een stijging van de inflatie.