Fysieke modewinkels zagen in het eerste kwartaal de omzet met 4 procent dalen. Online stegen de opbrengsten, maar dit maakte het omzetverlies niet goed.

Dit blijkt uit cijfers die branchevereniging InRetail bekendmaakte. De gehele omzet van de modesector daalde met 0,5 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

In de belangrijke segmenten damesmode en herenmode daalde de omzet met respectievelijk 3,3 en 3 procent. Betere verkopen van baby- en kindermode mochten niet baten.

Het omzetverlies in de modesector nam wel af. In het eerste kwartaal van 2015 daalden de inkomsten nog met 2,4 procent voor de sector.

De schoenenbranche presteerde beter. De omzet steeg met 1,7 procent. Er werden vooral meer kinderschoenen verkocht. Deze omzet nam met maar liefst 7,7 procent toe. Ook de verkoop van herenschoenen steeg, maar er werd minder verdiend aan damesschoeisel.

Ook in het eerste kwartaal draaide de malaise bij sommige winkelketens uit op faillissementen. Zo ging La Ligna failliet. De keten van 52 winkels maakte in maart een doorstart met 42 vestigingen. 135 van de 230 medewerkers konden verder in het nieuwe bedrijf.