Het betaalgedrag van Nederlandse bedrijven is in het eerste kwartaal van dit jaar licht verbeterd. In de sector transport en logistiek loopt de betaaltermijn echter op.

"We weten dat in deze sector de marges flink onder druk staan", aldus Graydon. "We zien ook dat in het afgelopen kwartaal het aantal starters in vergelijking met een jaar eerder verdubbeld is. Dat zorgt uiteraard voor een toenemende concurrentie en met de lage marges in ogenschouw leidt dit tot een alsmaar slechter betaalgedrag."

Ook in de gezondheids- en welzijnszorg doen bedrijven er langer over om hun facturen te voldoen, zo meldt kredietinformatiebureau Graydon woensdag. Toch scoort die sector bovengemiddeld.

Over alle sectoren bezien betaalden Nederlandse bedrijven tijdens het eerste kwartaal hun rekeningen bijna drie dagen sneller dan in dezelfde periode een jaar eerder.  In doorsnee worden facturen na 40,7 dagen betaald. In de sector transport en logistiek neemt dit 43 dagen in beslag, anderhalve dag langer dan een jaar eerder.

In de sector IT en communicatie worden rekeningen het snelst betaald, namelijk na 37,9 dagen. Op de tweede plaats staat de zakelijke dienstverlening en op de derde plek de gezondheids- en welzijnszorg.

Provinciaal gezien gooit Zeeland de hoogste ogen als het op het snel voldoen van facturen aankomt. Wel is de gemiddelde betaaltijd alleen in deze provincie iets opgelopen ten opzichte van vorig jaar.  In Limburg en Noord-Brabant zijn de traagste betalers te vinden. Vorig jaar was dit nog in Groningen.