AMSTERDAM - De voormalige topman van het supermarktconcern Ahold, Cees van der Hoeven, heeft een schikking getroffen met de SEC, de Amerikaanse beurstoezichthouder. Hiermee is de oud-bestuursvoorzitter gevrijwaard van vervolging door de SEC, zei zijn woordvoerder woensdag.

De SEC beschuldigde Van der Hoeven van nalatigheid in het omvangrijke boekhoudschandaal bij Ahold. Hem werd geen schuld of grove opzet verweten, aldus de zegsman. Met de schikking bekent de ex-topman geen schuld, maar hij ontkent ook niet.

Over de hoogte van de schikking wilde de woordvoerder niets zeggen. De SEC maakt het bedrag dat Van der Hoeven moet betalen binnen vijf dagen bekend. Van der Hoeven is de schikking met de toezichthouder overeengekomen om deze zaak "afgehandeld te hebben", verklaarde zijn zegsman.

De schikking betekent wel dat Van der Hoeven geen bestuursvoorzitter meer mag worden van een bedrijf dat aan de Amerikaanse effectenbeurzen genoteerd staat.

Het Openbaar Ministerie in Nederland acht Van der Hoeven wel medeschuldig aan het boekhoudschandaal en vervolgt hem. Woensdag was de eerste zitting, donderdag volgt de tweede. De rechtbank stippelt de route uit van de zaak tegen de oud-topman. Ook de voormalige bestuurders Meurs, Fahlin en Andreae staan terecht.