In de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag tussen de Japan en de Europese Unie (EU) is vooruitgang geboekt. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft er vertrouwen in dat het akkoord nog dit jaar kan worden gesloten.

De Japanse premier Shinzo Abe zei dinsdag in Brussel dat een akkoord met hard werk snel mogelijk is. EU-president Donald Tusk benadrukt verder dat politieke wil noodzakelijk is.

Sinds 2012 waren er zestien onderhandelingsrondes, maar tarievenkwesties en andere handelsbarrières bleken moeilijke hordes om te nemen. Vorig jaar zeiden de leiders nog dat het akkoord eind 2015 mogelijk was. Sommige EU-lidstaten zijn echter bezorgd voor de gevolgen voor met name hun auto-industrie.

Het Europese bedrijfsleven vindt het hoog tijd voor een vrijhandels- en investeringsakkoord. ''Moeilijke beslissingen zijn nu nodig om een uitgebalanceerd compromis te bereiken", aldus belangenorganisatie Business Europe. Japan is na China de tweede handelspartner van de EU in Azië.

TTIP

De onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten verlopen op dit moment juist moeizaam. Eerder op de dag zei de Franse president François Hollande dat Frankrijk nu nog tegen TTIP is.

Frankrijk vindt dat de VS te weinig concessies doet in de onderhandelingen.