Ondernemingen hebben vooral via Nederland en Luxemburg zo'n 221 miljard dollar (191 miljard euro) geïnvesteerd in speciale belastingefficiënte vennootschappen.

Dit meldt persbureau Reuters dinsdag op basis van een rapport van de Verenigde Naties. De geldstromen bewogen in omgekeerde richting nadat er nieuwe regelgeving werd ingesteld.

Naar belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden en de Kaaimaneilanden werd 72 miljard dollar weggesluisd, ongeveer gelijk aan de historische gemiddeldes. 

Nederland wordt onder andere vaak gebruikt voor het wegsluizen van royalty's. Zo betaalden onderdelen van Google zo'n 10,7 miljard euro aan een Nederlandse holding.

Deze holding was weer eigendom van een Iers onderdeel dat vanuit Bermuda wordt bestuurd. Uiteindelijk werd in Nederland 2,8 miljoen euro belasting betaald.  

Panama Papers

Met de publicatie van de zogeheten Panama Papers is de aandacht voor belastingontwijking weer toegenomen. De namen van zakenmannen en soms ook politici werden gevonden in de documenten van het Panamese concern Mossack Fonseca & Co.

Miljarden werden anoniem in belastingparadijzen weggesluisd. In principe is deze praktijk niet illegaal, maar de belastingparadijzen zijn wel geschikt voor illegale praktijken.