Philips brengt zijn verzelfstandigde lichtdivisie, Lighting, naar de beurs in Amsterdam. Dat maakte het elektronicabedrijf dinsdag bekend.

Philips wil zich geheel toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst daarom de verlichtingstak af.

Daarbij wordt minstens een kwart van de aandelen aangeboden aan institutionele investeerders en particulieren. Het meerderheidsbelang dat Philips in eerste instantie houdt, wordt de komende jaren volledig afgebouwd.

Philips Lighting heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven en boekte in 2015 een omzet van 7,5 miljard euro. Het bedrijf blijft onder de leiding staan van zijn huidige topman, Eric Rondolat. De producten houden het Philips-logo.

Kansen

Philips-topman Frans van Houten benadrukt dinsdag dat een beursgang van Philips Lighting op alle vlakken de beste kansen biedt voor de toekomst.

De afgelopen tijd werden zowel de mogelijkheden voor een directe verkoop als voor een beursgang van het bedrijf gewogen. Daarbij was er volgens Van Houten geen sprake van een gebrek aan interesse. ''Maar op alle vlakken scoort de beursgang het best.''

Van Houten wilde de deur voor een eventueel 'knock-out' bod, dat de situatie op het laatste moment kan veranderen, niet expliciet sluiten. ''Maar we geven hier duidelijk aan dat de trein voor de beursgang rijdt. En ik hoop dat we dit proces in een paar weken succesvol kunnen afronden.''

Historisch besluit

Van Houten spreekt van een ''historisch'' besluit voor het concern, dat in 1891 begon met de productie van gloeilampen. De beursgang van Lighting zal in zijn ogen de positie versterken die het bedrijf heeft op het gebied van moderne verlichting.

De afgelopen jaren heeft de lichtdivisie een transformatie ondergaan, door de overgang van conventionele lampen naar ledverlichting. Vorig kwartaal zorgde de aanhoudende krimp op het gebied van traditionele lampen nog voor een lichte daling van de totale verkopen van Lighting. In de loop van dit jaar moeten de totale verkopen weer gaan aantrekken, verwacht Philips.

Dividend

Philips Lighting verwacht aandeelhouders een jaarlijks dividend te kunnen bieden van 40 tot 50 procent van de nettowinst. De eerste uitbetaling vindt naar verwachting plaats in 2017 en wordt gebaseerd op de prestaties van 2016.

Van Houten en de financieel directeur van Philips, Abhijit Bhattacharya worden commissaris bij Lighting. Huidig Philips-commissaris Kees van Lede maakt na de beursgang de overstap naar de toezichtsraad van het verlichtingsbedrijf. Daar krijgt Rene van Schooten de rol van financieel directeur. Het bestuur wordt op termijn uitgebreid met een derde persoon.

Merknaam 

De naam Philips mag het bedrijf nog jarenlang gaan gebruiken. Philips Lighting, zoals het verlichtingsbedrijf gaat heten, kan ieder geval nog tien jaar de merknaam en het logo van het voormalige moederbedrijf hanteren, gaf topman Eric Rondolat dinsdag aan. Vervolgens is er een optie voor nog eens tien jaar. Afgezien daarvan is het de bedoeling om de naam Philips ''op lange termijn'' te blijven gebruiken, aldus Rondolat.

De naam Philips zal uiteindelijk wel uit de naam van het lichtconcern verdwijnen. Die aanduiding blijft staan zolang Philips een meerderheidsbelang heeft. De komende jaren verwacht het koninklijke bedrijf echter alle aandelen in de voormalige divisie te verkopen. Als het belang kleiner wordt dan 50 procent dan moet het verlichtingsbedrijf afscheid nemen van Philips in de concernnaam. Daarvoor geldt dan een termijn van anderhalf jaar.