De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is licht gestegen in april.

Door de lichte stijging van de lange rente ging de gemiddelde dekkingsgraad met een procentpunt omhoog van 96 procent naar 97 procent, zo blijkt maandag uit gegevens van Aon Hewitt.

De beleidsdekkingsgraad bleef stabiel op 102 procent. Daarmee is er nog altijd sprake van een dekkingstekort en blijven pensioenkortingen in de toekomst "een steeds reëler scenario", aldus de verzekeringsadviseur.

Er is sprake van een tekort als de beleidsdekkingsgraad onder circa 104,3 procent ligt. Deze wordt berekend als een voortschrijdend gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden.

Spannend

"Ondanks de lichte verbetering van de omstandigheden zijn de fondsen er nog niet", zegt Frank Driessen van Aon Hewitt. "De komende periode wordt het spannend of kortingen afgewend kunnen worden. De periode om nog te herstellen wordt echter steeds korter."

Als een pensioenfonds een dekkingstekort heeft, moet het mogelijk korten op de pensioenen. Een aantal fondsen heeft al laten weten dat het niet uitgesloten is dat zij deze stap volgend jaar moeten nemen. 

In april steeg de lange rente, onder meer doordat de Europese Centrale Bank (ECB) bekendmaakte haar rentetarieven ongemoeid te laten.