VELDHOVEN - Hoewel ASML het derde kwartaal met winst heeft afgesloten, staan de resultaten onder druk. De nieuwe topman Eric Meurice sprak van "een verzwakking" van de chipmarkt. De Veldhovense chipmachinefabrikant boekte een nettowinst van 41 miljoen euro. Dat betekent een forse verbetering ten opzichte van het verlies van 31 miljoen in dezelfde periode van 2003, maar is minder dan de 65 miljoen winst uit het tweede kwartaal van dit jaar.

Het bedrijf bracht zijn resultaten woensdag naar buiten. Daaruit bleek dat de omzetcijfers eveneens onder druk staan. In het derde kwartaal boekte ASML 610 miljoen euro omzet tegen 370 miljoen in dezelfde periode van 2003. In het tweede kwartaal van dit jaar haalde de producent nog 616 miljoen euro aan omzet binnen.

ASML houdt er rekening mee dat sommige klanten orders uitstellen of annuleren. Toch blijft de onderneming "overtuigd van zijn vermogen om in het laatste kwartaal van 2004 een solide financieel resultaat neer te zetten ondanks de verzwakking van de gehele halfgeleidermarkt", stelde Meurice, die sinds 1 oktober aan het roer staat.

De chipsector heeft last van afnemende economische groei in onder meer Azië en de Verenigde Staten. Kopers van chips spreken liever hun voorraden aan dan dat ze nieuwe bestellen. Dit gedrag treft chipproducenten, die op hun beurt weer voorzichtig zijn met het aanschaffen van nieuwe machines. Vorige maand stelde ASML zijn verwachtingen al naar beneden bij. De woensdag gepresenteerde resultaten vormden dan ook geen verrassing voor analisten.