De activiteit in de Nederlandse industrie is in april opnieuw gegroeid, zij het in een minder stevig tempo dan in de voorgaande maand. 

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag.

De graadmeter waarmee de activiteit wordt gemeten, zakte in april van 53,6 naar 52,6. Ondanks die daling blijft de zogeheten inkoopmanagersindex daarmee ruim boven de stand van 50, die de grens tussen groei en krimp in de industrie markeert.

Fabrieken ontvingen minder orders dan in maart, hoewel de bestellingen uit het buitenland op peil bleven. De werkgelegenheid in de industrie nam in april voor de veertiende achtereenvolgende maand toe. De in- en verkoopprijzen gingen licht omlaag.

Frankrijk

De activiteit in de Franse industrie is in april in het sterkste tempo van het afgelopen jaar gekrompen, blijkt uit een nieuwe schatting van onderzoeksbureau Markit.

De orders voor Franse fabrieken zwakten vorige maand af naar het laagste peil in veertien maanden. De prijzen die fabrikanten voor hun producten vroegen, daalden in het sterkste tempo sinds medio 2009.

De graadmeter voor de Franse industrie zakte vorige maand van 49,6 naar 48. Daarmee was de achteruitgang sterker dan gedacht. Een eerste raming wees onlangs op een afname naar 48,6 voor de index, die bij een stand lager dan 50 aangeeft dat de industriële activiteit krimpt.

De industrie in de hele eurozone toonde een positiever beeld, met een groei die een fractie sterker was dan in maart. In Duitsland steeg de graadmeter naar het hoogste niveau sinds januari. Verder toonden Spaanse en Italiaanse fabrieken een stevige vooruitgang en hield de groei in de Nederlandse industrie aan.