Oliemaatschappij BP wil de pensioenen van zijn Nederlandse personeel in België gaan onderbrengen. 

Dat zegt Sjoerd Gunnewijk, voorzitter van het pensioenfonds BP, maandag in Het Financieele Dagblad (FD).

Bij het Britse BP werken in Nederland 4.400 mensen en gaat het om een pensioenvermogen van 1,2 miljard euro. Het concern wacht alleen nog op toestemming van de toezichthouders in beide landen, zegt Gunnewijk tegen het FD. Het zou gaan om de grootste verhuizing tot nu toe.

Ook het pensioenfonds van oliebedrijf ExxonMobil overweegt zijn activiteiten te verplaatsen naar de zuiderburen. Bij ExxonMobile gaat het om pensioenen ter waarde van 2,5 miljard euro. Dit staat voor januari 2017 gepland.

Risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon heeft de Nederlandse pensioenregeling al verplaatst, net zoals Johnson & Johnson en de Belgische financieel dienstverlener Euroclear.

Besparen

In België mogen bedrijven één Europees pensioenfonds oprichten van waaruit zij de pensioenen uit verschillende landen kunnen beheren. Door de pensioenen voor meerdere landen te bundelen, moet er een schaalvoordeel ontstaan. Dat zou in het geval van BP een besparing van 1 miljoen euro kunnen opleveren.

Verder zijn bepaalde eisen in België ook minder streng dan in Nederland. Critici beweren dat er risico’s zitten aan het verplaatsen van de fondsen naar België omdat het land niet veel ervaring heeft met het opbouwen van pensioenen in fondsen.  

Onverantwoord

Gunnewijk zegt in de zakenkrant dat Nederland het aan zichzelf te wijten heeft dat bedrijven ervoor kiezen hun activiteiten naar België te verplaatsen.

"Nederland heeft die kans laten schieten, door niet snel op Europese pensioenwetgeving in te haken", aldus de pensioenbaas. De operatie heeft volgens hem niets te maken met het toezicht of de regelgeving in Nederland.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) liet zich twee jaar geleden al uit over de kwestie. De bewindsman was toen nog niet van plan de regels aan te passen. "Als mensen onverantwoorde dingen willen doen met pensioenvermogens is dat natuurlijk geen reden om de regels te verlichten", aldus Dijsselbloem destijds.