NEW YORK - De in juli aangekondigde beursgang van DreamWorks Animation, de tekenfilmdivisie van de Amerikaanse filmstudio DreamWorks, gaat ongeveer 700 miljoen dollar (570 miljoen euro) opleveren. Dat valt op te maken uit dinsdag bekendgemaakte bijzonderheden.

De notering aan de effectenbeurs in New York zal binnen enkele weken een feit zijn. DreamWorks, bekend van de Shrek-films en het jongste kassucces Shark Tale, biedt 29 miljoen aandelen aan, ongeveer 28 procent van het totale aandelenkapitaal.

De prijs bedraagt 23 à 25 dollar per stuk. Wordt het 24 dollar, dan komt de opbrengst op 696 miljoen dollar. De waardering van DreamWorks Animation als geheel is dan 2,5 miljard dollar, ongeveer de helft van die van de grote rivaal Pixar.

De beursgang levert een fortuin van 55 miljoen dollar op voor Paul Allen, de medeoprichter van het softwareconcern Microsoft. Hij was de belangrijkste financier van DreamWorks sinds het bedrijf in 1994 werd opgericht door regisseur Steven Spielberg, Disney-producent Jeffrey Katzenberg en muziekproducent David Geffen.

Allen verkoopt 2,33 miljoen aandelen DreamWorks Animation. Kleinere pakketten worden aangeboden door onder meer Microsoft en het Franse mediaconcern Vivendi Universal.