De werkloosheid in de eurolanden is in maart gedaald naar het laagste niveau sinds augustus 2011. 

Dat meldt het Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag.

De werkloosheid in de eurozone ging vorige maand omlaag naar 10,2 procent van de beroepsbevolking. In februari stond de teller volgens een nieuwe schatting op 10,4 procent, net zoals in de voorgaande maanden.

Eerder werd voor februari nog een afname tot 10,3 procent gemeld. In maart vorig jaar bedroeg de werkloosheid in de muntunie gemiddeld 11,5 procent.

De laagste werkloosheid werd in maart opnieuw gemeten in Duitsland, waar 4,2 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan had. Spanje en Griekenland spannen onveranderd de kroon, met een werkloosheid van 20 à 24 procent. In Nederland zakte de werkloosheid vorige maand marginaal, tot 6,4 procent.

Volgens Eurostat waren vorige maand in de eurozone 16,4 miljoen mensen werkloos. Dat is een daling van 226.000 vergeleken met februari. Op jaarbasis nam het aantal werklozen met bijna 1,5 miljoen af.

De jeugdwerkloosheid in de muntunie stond in maart op ruim 2,9 milljoen mensen onder de 25 jaar, ofwel 21,2 procent.

Inflatie

De inflatie daalde in april in de eurozone licht. Goederen en diensten waren in doorsnee wat goedkoper dan een jaar geleden, blijkt uit een eerste schatting van Eurostat.

De inflatie, de graadmeter voor de ontwikkeling van het prijspeil, zakte deze maand naar min 0,2 procent op jaarbasis. Dat betekent dat goederen en diensten in de landen waar met de euro wordt betaald gemiddeld 0,2 procent goedkoper werden. In maart werd nog een stabilisering van het prijspeil ten opzichte van een jaar eerder gemeten.

De dalende inflatie hangt vooral samen met de sterke daling van de olieprijs. Zonder de zeer beweeglijke prijzen van voedsel en energie ging de inflatie in april van 1 procent naar 0,8 procent.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) hanteert een gewenst niveau van de inflatie van net onder de 2 procent. Om dat peil te bereiken voert de centrale bank een zeer ruim monetair beleid, waarbij het de rente extreem laag houdt en op grote schaal schuldpapier van landen opkoopt.

Gezien de vooruitzichten voor de energiemarkt zou het gemiddelde prijsniveau in de eurozone de komende maanden weleens opnieuw kunnen dalen, zo zei bankpresident Mario Draghi onlangs.

Desondanks gaat de ECB er nog altijd vanuit dat de inflatie later dit jaar weer zal aantrekken, gevolgd door een verdere stijging in de twee jaar daarna.