Een eventuele stijging van de hypotheekrente zal de gemiddelde huiseigenaar in Nederland volgens Rabobank over het algemeen niet in financiële problemen brengen.

In een analyse schrijven economen van de bank vrijdag dat de impact van bijvoorbeeld een renteverdubbeling in tien jaar tijd valt te overzien.

De bank rekent voor dat bij een acute rentestijging naar 5,75 procent de maandlasten van Nederlandse huishoudens gemiddeld 140 euro zullen stijgen. De actuele hypotheekrente ligt momenteel op circa 2,8 procent. In de totale hypotheekvoorraad is de gemiddelde rente nu 4 procent.

Eerder deze week waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) nog dat huiseigenaren in de problemen kunnen komen als ze teveel wennen aan de huidige, ongekend lage rente. Vooral mensen met een hoge lening, waarop weinig wordt afgelost, zouden hun lasten aanzienlijk kunnen zien stijgen als de rente weer oploopt.

DNB

Volgens DNB gaan de lasten voor bestaande hypotheken met gemiddeld 110 euro per maand omhoog als de rente in 2019 twee keer hoger zou zijn dan nu. Een kleine groep zou dan zelfs meer dan 300 euro per maand extra moeten betalen.

Volgens Rabobank wordt onder meer door de wettelijke financieringsvoorwaarden het risico op betalingsproblemen bij renteverhogingen al beperkt. Bij een lage rente daalt bijvoorbeeld het bedrag dat mag worden geleend ten opzichte van het inkomen. Verder wordt getoetst of een huizenkoper de hypotheek ook kan betalen als de rente naar 5 procent stijgt.