Bodemonderzoeker Fugro gaat nog meer banen schrappen vanwege de uitdagende omstandigheden op de olie- en gasmarkt. 

De komende kwartalen gaan nog eens zeshonderd banen verloren, bovenop de ruim 1600 arbeidsplaatsen die sinds begin vorig jaar zijn verdwenen.

Fugro zag zijn omzet in het afgelopen kwartaal met bijna 26 procent krimpen tot 441 miljoen euro op jaarbasis, zo bleek vrijdag uit een tussentijds handelsbericht. De orderportefeuille voor de komende twaalf maanden daalde naar 1,18 miljard euro, van 1,6 miljard euro een jaar eerder.

De olie- en gassector is goed voor bijna driekwart van de werkzaamheden bij Fugro. Het bedrijf stelt dat een timing van herstel in die markt onzeker is en dat voorlopig rekening gehouden moet worden met aanhoudend zware condities. De vloot wordt verkleind.

Balans

Topman Paul van Riel zei in een toelichting op het handelsbericht wel vroege tekenen te zien van een terugkeer naar een balans op de oliemarkt.

Volgens Van Riel zal het extra banenverlies wereldwijd plaatsvinden bij de activiteiten voor de olie- en gasindustrie. Het banenverlies in Nederland zal relatief beperkt zijn omdat hier vrij weinig diensten aan de oliesector worden verleend door Fugro.

Marge

De moeilijke marktomstandigheden zetten ook zware druk op de marge. Die was negatief in het eerste kwartaal, tegen een licht positieve marge een jaar eerder. Het bedrijf verwacht wel dat dit jaar een positieve kasstroom behaald zal worden. Daarnaast moet de schuld worden verlaagd.

Van Riel gaf verder aan dat de onderhandelingen over Subsea Services nog lopen. Fugro onderzoekt de opties voor een verkoop van Subsea als geheel of delen van het onderdeel. Ook wordt naar samenwerkingspartners gezocht.