De overzeese aanvoer van gekoelde en bevroren goederen in containers is voor het eerst in vijf jaar tijd gedaald. In totaal 7,3 miljoen ton kwam er vorig jaar naar de Nederlandse zeehavens. 

Dat is 5 procent minder dan in 2014, blijkt uit cijfers van het CBS.

Vooral de aanvoer van diepgevroren vlees daalde. Deze categorie, goed voor zo'n 16 procent van de vracht in gekoelde containers, nam met meer dan 20 procent af. Van gevogelte (kippen- en kalkoenvlees) werd in 2015 bijna 300.000 ton minder aangevoerd.

Met in totaal 500.000 ton is dit nog altijd de meest aangevoerde vleessoort. Van de andere vleessoorten, waaronder rund- en varkensvlees, is de aanvoer nagenoeg gelijk gebleven.

Ook vis en zuivel werden minder aangevoerd. Ook het aantal gekoelde containers met andere producten dan voedsel nam met 15 procent af.

Gekoelde goederen

Vlees

Brazilië is met ruim 500.000 ton veruit het grootste aanvoerland van vlees in containers. Wel is er 146 duizend ton lading minder aangevoerd in 2015. De aanvoer van bevroren vlees uit Frankrijk naar de Nederlandse zeehavens is bijna geheel opgedroogd.

De verladers gebruiken nu mogelijk andere zeehavens in Frankrijk of elders in Europa voor het intercontinentale transport, waardoor het voortransport naar een grote containerhaven zoals Rotterdam niet meer nodig is.