De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte de Amerikaanse overheid donderdag bekend op basis van een voorlopige raming.

Daarmee toonde de grootste economie ter wereld een beduidend minder sterke groei dan in het voorgaande kwartaal.

Toen ging de Amerikaanse economie met 1,4 procent vooruit. Economen hadden in doorsnee voor het eerste kwartaal een toename met 0,6 procent voorspeld.

De zwakkere groei is onder meer te wijten aan een minder sterke stijging van de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten. Die namen afgelopen kwartaal met 1,9 procent toe, terwijl in het vierde kwartaal een toename met 2,4 procent werd gemeten. De consumentenuitgaven zijn goed voor bijna 70 procent van de Amerikaanse economie.

Krimp investeringen

Daarnaast was sprake van een forse krimp van de bedrijfsinvesteringen. Vooral oliebedrijven snijden in de investeringen vanwege de sterk gedaalde olieprijzen. Verder droeg ook de zwakkere Amerikaanse export door de sterkere dollar bij aan de groeivertraging.

De cijfers zijn van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. De Fed liet woensdag nog weten dat er sprake was van enige vertraging van de economische activiteit, maar dat de arbeidsmarkt verdere verbetering toont.