Deutsche Bank heeft de winst in het eerste kwartaal zien dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat bleek donderdag.

De grootste bank van Duitsland rapporteerde een winst van 214 miljoen euro, waar een jaar eerder nog 544 miljoen euro onder de streep overbleef. De daling was onder meer het gevolg van een terugval van de handelsinkomsten.

Volgens topman John Cryan heeft onzekerheid over de richting die de wereldeconomie opgaat, tot voorzichtigheid bij klanten geleid. Dat drukte de inkomsten. Daarnaast speelt mee dat Deutsche Bank er zelf voor gekozen heeft sommige diensten niet langer aan te bieden.

Reorganisatiekosten 

In maart al waarschuwde topman Cryan, die bezig is flink de bezem door Deutsche Bank te halen, dat het financiële concern dit jaar waarschijnlijk geen winst zal maken. Dat komt onder meer door hoge reorganisatiekosten. Bij de bank verdwijnen de komende jaren zo'n negenduizend banen.

Deutsche Bank heeft volgens Cryan wel voortgang geboekt bij de verbetering van zijn dienstverlening. Met name IT-systemen waren dringend aan modernisering toe. Daar wordt momenteel flink in geïnvesteerd.

Vorig jaar leed het financiële concern voor het eerst sinds 2008 een jaarverlies. Onder de streep stond een min van liefst 6,8 miljard euro. Dat was het gevolg van grote afschrijvingen op bezittingen, miljarden aan juridische kosten en reorganisatielasten.