Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wil potentiële, nieuwe tipgevers van de Belastingdienst niet afschrikken door de identiteit van bestaande tipgevers openbaar te maken.

Dat zegt Wiebes dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van het CDA.

"Het is aan de Belastingdienst welke informatie er aan een openbaar dossier wordt toegevoegd", zei hij.

Het is volgens de bewindsman in het belang van de Staat dat de identiteit van anonieme tipgevers niet bekend wordt gemaakt, ook in financieel opzicht. Daarbij speelt ook de veiligheid van de tipgever een rol.

Informatie achterhouden 

De Belastingdienst zou cruciale informatie hebben achtergehouden voor het gerechtshof en de Hoge Raad in een rechtszaak over een tipgever die in 2009 informatie heeft gegeven over Nederlandse zwartspaarders in Luxemburg.

De fiscus heeft op basis van die informatie 76 aanslagen verstuurd naar Nederlandse rekeninghouders bij drie in Luxemburg gevestigde banken. De rekeninghouders wilden vervolgens van de Belastingdienst weten wie de tipgever is, omdat zij de betrouwbaarheid in twijfel trekken. 

De Hoge Raad oordeelde vervolgens dat de Belastingdienst de identiteit inderdaad moest openbaren, maar die weigerde dat. De tipgever is in een contract volgens de fiscus namelijk anonimiteit beloofd. Passages uit dit contract werden om die reden onleesbaar gemaakt.

Misleiding

Maar Nieuwsuur publiceerde maandagavond een kopie van het contract zonder de zwartgemaakte delen. Daaruit blijkt dat de tipgever helemaal geen anonimiteit is beloofd, zoals de Belastingdienst wel beweerde. 

De Belastingdienst heeft de rechters volgens Wiebes niet misleid, zoals een hoogleraar maandagavond in Nieuwsuur beweerde. De staatssecretaris belooft de Kamer een brief te sturen over de kwestie.