Chipmaker NXP Semiconductors zal in het tweede kwartaal van het jaar blijven profiteren van de toenemende vraag naar chips voor in auto's. 

Het Nederlandse bedrijf is marktleider op dat vlak en is mede daardoor minder kwetsbaar voor de verminderde vraag naar chips die in smartphones of tablets worden gebruikt.

Volgens topman Guido Dierick van NXP Nederland blijft de markt voor chips op de langere termijn moeilijk te voorspellen. Maar voorlopig zal de vraag naar chips voor auto's (automotive) volgens hem onverminderd blijven groeien. Maar ook bij de divisie die relatief eenvoudige elektronicacomponenten als transistoren en diodes maakt, trekt de markt weer aan. Volgens Dierick hebben veel afnemers hun voorraden opgebruikt.

Verlies

NXP zag zijn omzet in het eerste kwartaal vooral door de recente overname van Freescale Semiconductor met ruim de helft stijgen in vergelijking met een jaar eerder, tot 2,2 miljard dollar. Daarbij resteerde onder de streep een verlies van 398 miljoen dollar, vooral door de kosten van de overname. Voor het tweede kwartaal wordt een omzet van 2,3 tot 2,4 miljard dollar voorzien.

De chipmaker is voor circa 40 procent van de omzet afhankelijk van de automotive chips. Dierick stelt dat momenteel een op de drie auto's wereldwijd uitgerust is met chips die in de NXP-fabriek in Nijmegen zijn vervaardigd.

De fabriek is goed voor de productie van de meest geavanceerde chips van NXP, waarop ook de hoogste winstmarge wordt behaald. Ook worden in Nijmegen andere hoogwaardige chips geproduceerd die voor andere toepassingen worden gebruikt.